Willem Frans

Willem Frans (Oude Pekela, 17 juni 1907 - aldaar, 7 maart 1939) was een Pekelder kartonnagebewerker.

Biografie

Frans was een zoon van de blikslager Johannes Frans en Everdina Aalderika Harms. Hij was gehuwd met Geziena Hinderika Hut, dochter van de fabrieksarbeider Derk Hiddo Hut en Geessien Koopman.

Frans was behalve kartonnagebewerker ook een in zijn tijd bekende speler bij de v.v. Noordster uit Oude Pekela. Frans is overleden na een langdurige ziekte van zeven jaar1).

1) De reden van zijn ziekte is onbekend gebleven, maar hij was op een dag zijn voetbalschoenen vergeten en trok de te kleine – schoenen van een reserve aan. Na afloop had hij een wond; die ging niet dicht. De huisarts, fanatiek aanhanger van de club, bagatelliseerde dat. De arts was bang dat Willem niet mee zou doen en dat daarom wedstrijden verloren zouden worden. Dat moest voorkomen worden, dus door een verkeerd advies bleef Willem nog weken voetballen. Te laat kreeg men door dat er iets mis was. Hij heeft vervolgens zes jaar in een tentje achter het huis gelegen, want men was bang dat het om een besmettelijke ziekte ging. (Bron: G.H. Frans-Hut, † 2001, weduwe van Willem Frans).

Eigen Gereedschappen