Roelof van Wering

roelof_van_wering.jpg Roelof van Wering (Groningen, 3 januari 1873 - Oude Pekela, 4 november 1918) was een Pekelder medicus.

Biografie

Van Wering was een zoon van de amanuensis anatomie Roelof van Wering en Christina Folkers. Hij was eerst gehuwd met Geertje van Laar, dochter van de scheepskapitein Jan van Laar en Trijntje Smith uit Groningen en daarna met Janna Krul, dochter van de sigarenfabrikant Pieter Krul en Jantje Wildervanck uit Groningen.

Van Wering was aanvankelijk huisarts en later, van 1917-1918, burgemeester in Oude Pekela. Hij was de opvolger van dr. A.P. de Groot. Van Wering was sinds maart 1900 aldaar als huisarts werkzaam. Niet alleen in de gemeente, maar ook daarbuiten in de hele provincie, was Van Wering bekend. Als oprichter en secretaris van de Provinciale Groninger Vereniging Het Groene Kruis is zijn naam onafscheidelijk verbonden aan deze grote en grootse instelling. Als lid van de gezondheidscommissie van Winschoten werden zijn adviezen ten hoogste gewaardeerd. Een edel mens in de ruimste zin van het woord, een uitstekend superieur voor zijn ambtenaren, een man van initiatief. Hij overleed in de volle kracht van zijn ijverig en welbesteed leven aan de Spaanse griep. Van Wering is begraven in het familiegraf op de Noorderbegraafplaats in Groningen. In Oude Pekela is omstreeks 1919 een straat naar hem genoemd.


Eigen Gereedschappen