Nieuwe Pekela

…In bewerking

Nieuwe Pekela (spreek uit: Nij Pekel) ligt zes kilometer ten oosten van Veendam. De plaats is ontstaan na Oude Pekela. De naam is ontleend aan de rivier de Pekel A. Samen vormen beide dorpen tegenwoordig de gemeente Pekela.

De eerste notatie in de geschiedenis van de plaats begon in 1599 toen een aantal Friezen en Hollanders, verenigd in de zogenaamde Pekelder Compagnie, veengronden langs het riviertje de Pekel A kochten van eigenaren uit het naburige stadje Winschoten. Doel van de compagnie was het winnen van turf, door het afgraven van veen wat veel aanwezig is in Oost-Groningen.

In 1810 werd Pekela gesplitst in Oude en Nieuwe Pekela, toen Nederland werd ingelijfd bij Frankrijk.

In Nieuwe Pekela bevond zich aan de Albatrosstraat 2-3 de sigarenfabriek, Champ Clark & Lugano Sig.fabr. v/h R.H. Koning & Zn. Uit het vroegere personeelsbestand is het Chr. Mannenkoor „Albatros” ontstaan, dat tot op de dag van vandaag nog veel successen boekt. De naam van het mannenkoor is afkomstig van de naam van de fabriek „Albatros”. Uit de gemeentearchieven zal moeten blijken. of de straat, Albatrosstraat, naar de fabriek genoemd werd of omgekeerd. Toen het bedrijf van R.H. Koning een N.V. werd, werden de merken „Champ Clark” en „Lugano” gebruikt voor de naam van de N.V. De sigarenfabriek bestaat niet meer, de vroegere directeurswoning is nu een antiquariaat maar de naam Champ Clark is gebleven. Verder staat er een korenmolen in Nieuwe Pekela, De Zwaluw.


Eigen Gereedschappen