Johannes Elias Feisser

Johannes Elias Feisser (Winsum (Gn), 10 december 1805 - Nieuwe Pekela, 2 juni 1865) was een Pekelder predikant.

Biografie

Feisser was een zoon van de rijksontvanger Johannes Feisser en Anna Maria Bauer. Hij was eerst gehuwd met Geertruida Elisabeth Bartara Orck van Heeckeren, dochter van Robbert Jacob Dirk Walraven van Heeckeren en Maria Catharina Magdalena Dees uit Bentheim (Dld.) en daarna met Karsiena Hoving Wichers uit Gasselternijeveen, dochter van de landbouwer Hendrik Hoving Wichers en Japiekje Kars.

Feisser was van oorsprong landbouwer van beroep. Hij werd later predikant bij de Ned. Hervormde gemeente o.a. te Winschoten, voorganger bij de Baptistengemeente te Gasselternijeveen (afgezet in 1844) en te Stadskanaal. Feisser genoot middelbaar onderwijs te Veendam en studeerde van 1823-1828 Theologie te Groningen.
Nog geen 18 oud werd hij in Groningen ingeschreven aan de theologische faculteit. Hij rondde zijn studie reeds vier jaar later, pas 21 jaar, af en slaagde voor het proponentsexamen. Feisser zette zijn studie nog een jaar voort in Leiden en behaalde tenslotte in Groningen een doctoraat in de godgeleerdheid. Achtereenvolgens was hij daarna hervormd in Lekkum en Miedum (Frl.), Winschoten en Franeker. Een jaar later verbond hij zich aan de hervormde gemeente van Gasselternijeveen.
Daar, op de grens van Groningen en Drenthe, voltrok zich in Feisser de ommekeer, die zou leiden tot de stichting van de eerste baptistengemeente. Hij verzette zich tegen de kinderdoop. Feisser vestigde zich in 1849 te Nieuwe Pekela en verkondigde hier het evangelie. Hij liet zich door middel van onderdompeling dopen door J. Köbner, lid van de Baptistengemeente in Hamburg. Feisser werd daarna initiatiefnemer en voorganger bij wat later de eerste Baptistengemeente in ons land zou worden. Na zijn overlijden hertrouwde zijn weduwe met ds. Hinderikadius Zwaantinus Kloekers, onder wiens leiding de eerste Baptistengemeente te Nieuwe Pekela (de eerste in Nederland) werd gesticht.


Eigen Gereedschappen