Bertus Klasen

vader_klasen.jpg Hubertus Klaas Adam (Bertus) Klasen (Oude Pekela, 26 februari 1889 - Winschoten, 17 april 1965) was een Pekelder fabrikant.

Biografie

Klasen was een zoon van de scheepsbevrachter Adam Christoforus Klasen en Jantina Pot. Hij was gehuwd met Maria Helena Meijer, dochter van de schilder Josephus Johannes Meijer en Maria Joanna Uters uit Oude Pekela.

Klasen kwam uit Oude Pekela. Hij was aanvankelijk werkzaam als scheepsbevrachter. In het begin van de 20ste eeuw werd hij radio-amateur. Van amateurisme is hij vervolgens overgegaan tot de fabricatie van radiotoestellen. In 1922 werd door Klasen de Radio-Apparaten-Fabriek H.K.A. Klasen in Oude Pekela opgericht. Toegerust met veel energie en vernuft heeft Klasen belangrijke verbeteringen in de radiotechniek aangebracht. Zo was hij de uitvinder van de membraan-luidspreker. Hij was in 1928 de oprichter en exploitant van de radiocentrale in Oude Pekela, de voorloper van de Noord-Nederlandse Radio Centrale, die uitzendingen verzorgde in o.a. Oude en Nieuwe Pekela, Zuidwending, Meeden, Westerlee, Onstwedde, Stadskanaal en enkele buurtschappen. Zijn werk op dit gebied werd later door de PTT overgenomen. In zijn woonplaats Oude Pekela en ver daarbuiten was Klasen een bekende persoonlijkheid. In het maatschappelijk leven was hij bestuurslid van de Oranjevereniging, waarvan hij mede-oprichter was. Ook was Klasen, binnen de R.K. kerk, een tijdlang penningmeester van St. Vincentius, een instelling die zich beijverde om het leed van de zogenaamde stille armen te verzachten.

Externe link

Zie ook Wikipedia: klik hier


Eigen Gereedschappen