Hendrik Omges Nieweg

Hendrik Omges Nieweg (ged. Appingedam 25 augustus 1785 - Oude Pekela, 18 januari 1864. was een Pekelder pelmolenaar.

Biografie

Nieweg was een zoon van de grutter Omge Hendriks Nieweg en Frouwke Hendriks Klatter uit Appingedam. Hij was gehuwd met Grietje IJsebrands Klatter, dochter van IJsebrand Klatter en Aaltje Remges Engels.

Nieweg was in de eerste helft van de 19e eeuw grutter, boekweitmulder en pelmolenaar in Oude Pekela. Hij woonde al in 1814 in Oude Pekela.

Hindrik Jans Klatter en Grietje Rozenboom kochten van S.H. Grijp, weduwe van rentmeester P. Zijlman, het recht tot het zetten van een pelmolen. In 1785 hebben zij deze pelmolen in het noorden van Oude Pekela gezet, tegenover de kerk, aan de noordzijde van het kanaal. In 1820 overleed molenaar Hindrik Jans Klatter, eigenaar van deze pelmolen, en legateerde de helft van het eigendomsrecht aan zijn kleinzoon Remko IJsbrand Klatter. Remko droeg in 1826 zijn helft over aan Jan Teunis Klatter.
In 1837 verkocht Hindrik Omges Nieweg de molen aan Remko Jans Bruggers uit Blijham. Op 13 augustus 1849 brandde de molen af. De molen werd in 1850 herbouwd en is nu bekend als de koren- en pelmolen De Onrust. Het is de enige van de vijf koren- en pelmolens in Oude Pekela die bewaard is gebleven
1)

1) Met dank aan Bob Poppen uit Uithuizen voor aanvullende gegevens.

Eigen Gereedschappen