Harmannus Scholtens (2)

burg._scholtens.jpg Harmannus Scholtens (Oude Pekela, 13 februari 1895 - Groningen, 30 januari 1960) was een Pekelder burgemeester.

Biografie

Scholtens was een zoon van de kleermaker Harmannus Scholtens (1) en Martje van der Veen. Hij was gehuwd met Bertha Doewina Pals, dochter van de bakker Doewe Pals en Rikstina Rika Haijkens uit Finsterwolde. Hun huwelijk bleef kinderloos.

Scholtens werd op 23 februari 1917 benoemd tot onderwijzer aan de o.l. school 3 in Oude Pekela en werd direct na de bevrijding loco-burgemeester aldaar. Verder zat hij in de Tweede Wereldoorlog in de staf van de Ordedienst. Scholtens was lid van de SDAP. Hij werd op 18 december 1945 als burgemeester van Oude Pekela geïnstalleerd. Scholtens bekleedde dat ambt tot 1 oktober 1951, op welke datum hem op zijn verzoek eervol ontslag werd verleend. Hij was SDAP-er en lid van het gewestelijk partijbestuur. Verder was Scholtens lid van het Nutsdepartement en voorzitter van de vereniging Kinderzorg. Hij was ook toneelschrijver en stond als zodanig bekend onder het pseudoniem Herman van der Meer. Scholtens schreef ook enkele hoorspelen voor de RONO (nu Radio Noord) en de verhalen van Batje, belevenizzen van n olle vrijgezel oet de Pekel.


Eigen Gereedschappen