Harm Jans Middel

Harm Jans Middel (Wildervank, 19 mei 1754 - Oude Pekela, 30 april 1820) was o.a. een Pekelder hotelhouder.

Biografie

Middel was een zoon van Jan Harms Middel en Gesien Koerts uit Wildervank. Hij was gehuwd met Magdalena Rentes Broersema, dochter van Rente Wessels Broersema en Maria Sikkes Schortinghuis.

Middel was o.a. in 1774 schuitenvaarder van Oude Pekela naar Groningen, in 1790 lijmzieder en in 1795 kaarsenmaker. Hij verbouwde laatstgenoemde zaak tot een herberg die in de Franse Tijd ook dienst deed als gemeentehuis en werd vervolgens kastelein op deze herberg1) Middel beleed aanvankelijk, toen hij nog in Wildervank woonde, de lutherse godsdienst. In 1786 was hij lidmaat van de Hervormde kerk in Oude Pekela. Middel schonk in 1814 een kroonluchter aan de Ned. Herv. kerk in Oude Pekela ter nagedachtenis aan zijn zoon Wessel [1790-1814] die dat jaar was gesneuveld tegen de Franse bezetter2) Verder was Middel toen veenmeester voor de Stad. Hij maakte in 1811 deel uit van het eerste gemeentebestuur van Oude Pekela. In 1787 was hij vaandrig van het Pekelder exercitiegenootschap. Op 18 juli van dat jaar, dus vóór de komst van de Pruisen, ontstond er een Oranje-oproer, waarbij het volk in Middel's huis de meubels kort en klein sloeg en zijn vrouw, Magdalena Rentes Broersema mishandelde. Middel was niet thuis; daarom hing men een stropop aan de kerspelklap. De nagemaakte patriot, die Middel moest voorstellen, werd vervolgens doorschoten. Middel is overleden aan een beroerte.

1) Deze herberg heette later hotel Middelburg en nog weer later hotel Scherpbier. De herberg stond aan de tegenwoordige Feiko Clockstraat, ter hoogte van het voormalige eerste verlaat.
2) Brunink schrijft in zijn boek Uit Pekela's verleden 1600-1978, (Oude Pekela, 1978, pag. 35), dat Middel in 1813, als aandenken aan zijn vrouw Magdalena Rentes Broersema een grote lichtkroon aan de Hervormde kerk in Oude Pekela, schonk.

Eigen Gereedschappen