Geert Berends Kolk

Geert Berends Kolk (Oude Pekela, 20 september 1773 - Falkenburg, Zweden, 7 januari 1811) was een Pekelder scheepskapitein.

Biografie

Kolk was een zoon van Berend Geerts Kolk en Engeltje Pieters Klatter. Hij was gehuwd met Jantje Harms Hut, dochter van Harm Tonnis Hut en Engeltje Georgs uit Oude Pekela.

Kolk was een scheepskapitein uit Oude Pekela. Hij ontving in 1806 een gouden erepenning met getuigschrift van de Maatschappij Tot Nut van 't Algemeen. Deze werden hem toegekend wegens de redding van twee vissersschepen met acht mensen, die, in een geweldige storm op 27 februari 1806, zich op de mond van de Eems in groot gevaar bevonden. Door de pogingen van genoemde kapitein Kolk, werden zij echter gelukkig in de haven van Delfzijl binnengebracht.

Geert Berends Kolk werd, volgens aantekening in de bijbel van zijn vader, geboren te Oude Pekela. Hij trouwde in 1798 (ondertrouw te Oude Pekela op 18 jan. 1798 met Jantje Harms Hut1). Geert Berends Kolk was schipper van de ‘Courier van Elbing’, waarmee hij reizen maakte naar de Noordzee, de Oostzee en Frankrijk. Hij overleed in Falkenburg in Zweden op 7 januari 1811 alwaar hij op 28 november 1810 gestrand was met zijn schip.

1) huwelijkscontract in RA VI E op 1 februari 1798

Eigen Gereedschappen