Derk Jan Wever

Derk Jan Wever (Finsterwolde, 19 juni 1895 - Haren, 22 februari 1966) was een Pekelder notaris.

Biografie

Wever was een zoon van de schoenmaker Arend Wever en Roelfke Roelfsema uit Finsterwolde. Hij was gehuwd met Berendina Catharina Wilhelmina Rademaker, dochter van Cornelis Rademaker en Marike Gezina Prummel uit Vlagtwedde.

Wever was notaris in Nieuwe Pekela van 1930-1965. Hij werd in 1930 als zodanig benoemd als opvolger van Ede Drijfhout. Wever was niet religieus. Wever was een notaris in hart en nieren; hij was bestuurslid van de ring Groningen van de Broederschap van Notarissen en kandidaat-notarissen. Daarnaast was hij oprichter van de schriftelijke cursus gediplomeerde notarisklerken.
Voorts was Wever jarenlang plaatsvervangend kantonrechter in Winschoten, commissaris van de karton- en papierfabriek N.V. Pekela, president-commissaris van de Veenkoloniale Bank in Sappemeer en voorzitter van de Raad van Toezicht, commissaris van de Groninger Financieringsmij, adviserend lid van de Grondkamer in Groningen en commissaris van de verzekeringsmaatschappij Hollandsche Huis in Den Haag.

Wever was in de Tweede Wereldoorlog leider van de Ordedienst in zijn woonplaats. Hij maakte na de bevrijding deel uit van het vijfmanschap dat het voorlopig bestuur van de gemeente Nieuwe Pekela op zich nam. Verder was Wever na de bevrijding in 1945 tot 16 oktober van dat jaar belast met de waarneming van het burgemeesterschap in Nieuwe Pekela. In zijn woonplaats Nieuwe Pekela was hij voorzitter van de handelsvereniging, de gymnastiekvereniging Hercules en de Oranjevereniging. Tenslotte was oud-voetballer van de v.v. WVV in Winschoten, in welke plaats hij zijn studie aanving.


Eigen Gereedschappen