Anko Scholtens

Anko Scholtens (Nieuwe Pekela, 23 september 1893 - Oraniënburg (Dld), 6 januari 1943) was een geboren Pekelder directeur van een kweekschool.

Biografie

Scholtens was een zoon van het hoofd van een school Jan Jans Scholtens en Hiltje van Hoogen. Hij was gehuwd met Sjoukje Jantina Elzenga, dochter van Kornelis Elzenga en Geesje Wiebenga uit Surhuizem.

Scholtens was directeur van de kweekschool in Groningen. Hij besprak de nationaal-socialistische ideologie op de kweekschool en voor jongerenverenigingen. Scholtens werd op 8 september 1942 door de Sicherheitsdienst gearresteerd wegens het houden van een toespraak over de Arbeidsdienst voor de Gereformeerde Jeugd Centrale. Bij zijn arrestatie werd de administratie van de Gereformeerde Jeugd Centrale in beslag genomen en trof men een aangedikte versie aan van een anti-nazi toespraak van hem. Scholtens is omgekomen in Oraniënburg in Duitsland.

Bronnen, noten en/of referenties

  • Oorlogsgravenstichting - Slachtoffers: Anko Scholtens: klik hier
  • Groninger Archieven: Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen; systeemkaart van verzetsbetrokkene Anko Scholtens klik hier
  • Bram Camerlingh: Pekelders. Biografisch woordenboek van Pekela. Deel I: Biografieën, pag. 326, Ten Boer (2010).

Eigen Gereedschappen