Maria Wilhelmina Francisca Bluemers

Maria Wilhelmina Francisca Bluemers (Groenlo, 8 september 1907 - Veendam, 30 augustus 1992] was een Pekelder onderwijzeres.

Biografie

Bluemers was een dochter van de slager Hermanus Bernardus Bluemers en Johanna Gerharda Brincke. Zij was gehuwd met Henricus Hermannus Boerland, zoon van de landbouwer Pieter Boerland en Margaretha Afina Staal uit Nieuwe Pekela.

Bluemers was onderwijzeres aan de openbare Hendrik Westerschool te Oude Pekela. Zij herdacht op 1 september 1971 dat zij 40 jaar bij het onderwijs werkzaam was In september 1972 nam zij afscheid wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Boerland werd in Groenlo, in Gelderland, geboren. In Ruurlo maakte zij, als 24-jarige, voor het eerst kennis met het lager onderwijs. Na vele omzwervingen op andere scholen kwam zij in 1937 naar het noorden, waar zij in Beerta bijna 18 jaar aan de lagere school Beerta-West verbonden is geweest. Daarna heeft zij nog aan de V.G.L.O. in Winschoten gestaan, om vervolgens twee jaar les te geven aan de V.G.L.O. in Oude Pekela, die werd opgeheven omdat er te weinig leerlingen waren. In 1957 kwam juf Boerland weer bij het lager onderwijs terecht, nl. de Hendrik Westerschool, waar zij 16 jaar voor de klas heeft gestaan. Bluemers ontving in 1973 in haar toenmalige woonplaats Dieren een Koninklijke onderscheiding.


Eigen Gereedschappen