Jan Snater

jansnater.jpg Jan Snater (Nieuwolda 15 november 1878 - ‘s Gravendeel, 10 september 1955) was een Pekelder burgemeester.

Biografie

Snater was een zoon van de aannemer en oud-wethouder van Nieuwolda Willem Snater en Martha Dröge. Hij was gehuwd met Johanna Gosselaar, dochter van Bontko Gosselaar en Anna Gransbergen uit Delfzijl.

Snater was van november 1904 tot januari 1919 als gemeentesecretaris, tevens gemeente-ontvanger werkzaam in Nieuwolda. Hij werd bij Kon. Besluit van 18 december 1918 benoemd tot burgemeester van de gemeente Oude Pekela. In het begin van 1943 werd hij door de Duitsers afgezet. Na de bevrijding was Snater nog enige maanden weer in functie en ging daarna met pensioen.

Als burgemeester maakte Snater de moeilijke jaren van stakingen en slechte tijden in de industrie mee. Hij is ook jarenlang commissaris-thesaurier van de plaatselijke Nutsspaarbank geweest, was tevens verschillende keren voorzitter van het Departement van het Nut en vanaf de oprichting voorzitter van het district Oost-Groningen. Snater was eveneens werkzaam als inspecteur van de Centrale Raiffeisenbank, was jarenlang voorzitter van de plaatselijke ambachtscursus en o.a. ook vele jaren voorzitter van het waterschap Roomsewijk. Snater is plotseling overleden tijdens familiebezoek in 's Gravendeel. Hij begraven op de algemene begraafplaats in Oude Pekela. In deze plaats is een straat naar hem genoemd.

Externe link:

Wikipedia: klik hier.


Eigen Gereedschappen