Jan Brouwer

Jan Brouwer (Veendam, 24 januari 1882 - Oude Pekela, 17 maart 1945) was een Pekelder kuidernier.

Biografie

Brouwer was een zoon van de koopman Roelf Brouwer en Marchiena Veninga. Hij was eerst gehuwd met Jantine Dijkhuizen, dochter van de wagenmaker Jan Dijkhuizen en Jantje Douwes uit Veendam en daarna met haar zuster Jansina Dijkhuizen.

Brouwer kocht het pand op de hoek van de Feiko Clockstraat met de Veendijk (later Hendrik Westerstraat 489) meteen toen hij zich in 1908 in Oude Pekela vestigde. Hij dreef er vanaf het begin een kruidenierswinkel, annex tapperij en was tegelijkertijd commissionair in graan (hij ging iedere week met stalen graan van boeren uit de omgeving naar de korenbeurs in Groningen.

Brouwer was begin jaren dertig één van de initiatiefnemers tot wat later de Centra organisatie (vrijwillig filiaal bedrijf; nu C1000) werd en waarin de broers Schuitema uit de stad Groningen een belangrijke rol speelden als grossier van levensmiddelen.

De winkel ging in 1941 over naar zijn zoon Roelf Hendrik Brouwer. Deze baatte de winkel zelf uit tot eind 1954. Daarna werd de winkel verhuurd aan Pietje Pijper, totdat het pand werd afgebroken ten behoeve van de bouw van het winkelcentrum.


Eigen Gereedschappen