Jan Jakob Kaldijk

Jan Jakob Kaldijk (Oude Pekela, 18 april 1931 - 21 maart 2010) was een Pekelder touringcarchauffeur.

Biografie

Kaldijk was een zoon van de transportarbeider Thomas Harm Kaldijk en Johanna Eefting. Hij was gehuwd met Sientje Molema, dochter van Johannes Wilhelmus Molema en Marijgien Paas.

Kaldijk was een bekend touringcarchauffeur uit Oude Pekela. Hij sleurde meer dan 40 jaar aan het stuur van zijn touringcar. Bekend waren vooral de ULO-reisjes waar hij de favoriete chauffeur bij de leerlingen was. Hij was toen in dienst bij Stutvoet Reizen. Kaldijk heeft ontelbare tourritten gemaakt, vooral naar Oostenrijk en Zwitserland. Zeer kundig, joviaal en altijd goed gemutst. In die 40 jaar reed hij 100 keer de wereld rond, oftewel legde hij meer dan vier miljoen kilometer af. Kaldijk ging op 31 maart 1993 met vervroegd pensioen.

Dank zij het moedig optreden van een 11-jarige jongen werden eind juli 1942 in Oude Pekela een 78-jarige vrouw en een 1½-jarig kind van een wisse verdrinkingsdood gered. Op de Zeepziederswijk aldaar raakte het 1½-jarig kindje van de kartonbewerker D. de Jonge in die wijk. De 78-jarige mej. Kaldijk zag dit en sprong het kind onmiddellijk na. De bodem van de wijk was echter zo drassig, dat de vrouw hierin wegzakte en daardoor in levensgevaar kwam te verkeren. Ze wist het kind te pakken en hield dit in de hoogte waarna ze om hulp begon te roepen. Deze hulpkreten werden gehoord door haar 11-jarige kleinzoon Jan Kaldijk en deze flinke jongen sprong het volgend ogenblik eveneens in de wijk. Eerst bracht hij het kind op de wal, waarna hij zich naar zijn grootmoeder spoedde. De oude vrouw stond reeds tot over haar schouders in het water. Jan wist echter zijn grootmoeder uit de modder los te werken en ook haar veilig aan de kant te krijgen.1)2)

1) bron:Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant: staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad van 31 juli 1942.
2) Waarschijnlijk betreft het hier Jan Jakob Kaldijk; graag verificatie.