Asielzoekerscentrum Oude Pekela

Een groep jongeren, aangemoedigd door honderden omstanders, dreigt op dinsdagavond 1 mei 2001 het asielzoekerscentrum in Oude Pekela te bestormen. De sfeer is uiterst grimmig. Een groepje van ongeveer tien asielzoekers wil op hun beurt de dorpelingen te lijf. Gewapend met ijzeren staven en knuppels dreigen ze het dorp in te trekken. De Mobiele Eenheid voert daarom charges uit en zet daarbij ook honden in. De asielzoekers worden op het terrein teruggedreven. Daarbij deelt de ME rake klappen uit. Die avond worden twee arrestaties verricht. Pas de volgende middag keert de rust terug in het dorp.

Een avond eerder (maandag 30 april, Koninginnedag) is het ook al onrustig bij het pas geopende azc. Tientallen jongeren uit Pekela willen ook dan al met de bewoners op de vuist. Ook deze avond is er veel politie op de been en een veldslag kan op het nippertje worden voorkomen. Ooggetuigen verklaren later, dat diverse dorpelingen zich hadden bewapend met stokken fietskettingen.

Sinds de opening van het asielzoekerscentrum in maart 2001 hebben zich al diverse incidenten tussen Pekelders en bewoners van het azc voorgedaan. De zaak escaleert uiteindelijk na een vechtpartij op zondagavond 29 april. “Het is allemaal begonnen met mijn broer,” vertelt een 15-jarige Pekelder later aan een verslaggever van het Dagblad van het Noorden. “Hij kwam zondagnacht met kameraden terug van de Nacht van Stadskanaal. Bij zwembad Atlantis kwamen ze een stel Turken tegen. Eén van hen schold mijn broer uit voor homo. Toen was de boot aan.” De asielzoeker en de 17-jarige broer van de Pekelder vliegen elkaar in de haren. Voordat ze met een kapot gezicht huiswaarts keren wordt de afspraak gemaakt dat ze elkaar de volgende avond om acht uur weer treffen. „Maar de Turken waren er niet. Toen zijn mijn broer en zijn vrienden de kant van het azc opgelopen.”

Door twee dagen ongeregeldheden zijn sommige asielzoekers zo bang voor hun veiligheid geworden, dat ze direct willen worden overgeplaatst naar een ander centrum. „Het is hier te gevaarlijk voor ons. We willen naar een andere stad. Holland is goed, maar Pekela niet.” Loco-burgemeester Eppo Kaldijk betreurt de gerezen problemen en doet tijdens een persconferentie een dringende oproep aan met name de plaatselijke jongeren om de vrede in Oude Pekela te bewaren. Kaldijk neemt op dat moment de honneurs waar voor burgemeester Meindert Schollema, die in Rusland zit.

Om de lucht definitief te klaren wordt 10 mei besloten een werkgroep samen te stellen met jongeren uit Pekela en asielzoekers. De werkgroep gaat activiteiten organiseren waardoor de twee groepen nader tot elkaar moeten komen, wat uiteindelijk ook lukt. Ook wordt op het asielzoekerscentrum een open dag gehouden voor de Pekelder bevolking.

In juni 2001 blijkt overigens dat de rellen door een misverstand zijn ontstaan. Bij de vechtpartij op zondagavond 29 april waren geen asielzoekers uit Pekela betrokken, maar uit Winschoten.


Eigen Gereedschappen